13. april 2012 - Personjubileer
Sonja Henie (1912–1969) kunne knapt gå da hun første gang fikk skrudd et par skøyter på føttene. Så ble hun da også lagt merke til. Pappa Wilhelm Henie brukte alle krefter på å drive vidunderbarnet fram mot toppen. I 1924 sørget han for at Sonja ble tatt ut til å delta i OL i Chamonix. Hun var 11 år, og dommerne plasserte henne nederst på resultatlisten. Det likte pappa Henie dårlig. Tilbake i Norge beordret han hardere trening og nye trenere.
To år senere ble hun norgesmester. I 1927 var det VM i Oslo. Sonja Henie vant, og året etter ble det olympisk gull i St. Moritz. Deretter, hvert eneste år fram til 1936, vant hun gull i VM, og i både 1932 (Lake Placid) og 1936 (Garmisch–Partenkirchen) forsvarte hun OL-gullet fra 1928.
I 1937 ble hun profesjonell. Så bar det til Hollywood, og fra 1937 til 1958 spilte hun i elleve filmer. Fra 1953 deltok hun i isshowet Holiday on Ice. I 1956 giftet hun seg med skipsreder Niels Onstad. Sammen bygget de opp en betydelig kunstsamling. Samlingen, og penger til et museum, donerte de til Bærum kommune. Henie Onstad kunstsenter på Høvikodden ble åpnet i 1968.
Thorbjørn Egner (1912–1990) ble utdannet ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole. Etter flere år som reklametegner, utga han i 1941 boken om Karius og Baktus. Etter krigen fikk han innpass i NRK og lørdagsbarnetimen. Snart ble det Karius og Baktus-hørespill, Vesle Hoa, Dyrene i Afrika, Amandus Dokkemann og Bamsens fødselsdag. Egner sto også bak programmets klassiske introduksjonsmelodi Nå kommer barnetimen.
Under arbeidet med barnestoff utviklet han interesse for pedagogikk og startet arbeidet med Thorbjørn Egners lesebøker, i alt 16 bind. Han skrev og tegnet selv betydelige bidrag til bøkene, men innhentet også mye fra samtidens forfattere.
Egner anså lesebøkene som sitt viktigste verk, men de fleste nordmenn er nok ikke enig i det. Ved siden av Karius og Baktus, skrev og tegnet han seg inn i historien med Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen (1953) og Folk og røvere i Kardemommeby (1955), og som gjendikter og radiostemme for Ole Brumm og Doktor Dyregod. Alt dette ga ham en sikker plass i den norske folkesjelen.
Fakta
NK 1811-1814
Utgivelsesdag: 13. april 2012
Verdier og motiv:
A-innland: Henie på isen
A-innland: Henie portrett
A-innland: Egner portrett
A-innland: Egner kardemomme by
Foto: Sonja Henie Kunstsenter, NTB/Scanpix,
illustrasjon: © Cappelen Damm
Design: Kristin Granli
Trykkmetode: Offset
Trykkeri: Joh. Enschedé Security Print.