Slik pakker du inn små og store pakker
Velg emballasje som passer til det du skal sende, unngå ekstra luft i pakken, og pakk godt inn. Du kan gjerne bruke emballasje du har fra før. En sending blir lastet om flere ganger før den når mottaker. Emballasjen må derfor være solid. Innholdet må emballeres sikkert på alle sider og tåle å bli snudd på under transporten.
Riktig innpakking betyr redusert risiko for skader og forsinkelser, og er også en forutsetning for å få erstatning ved eventuell skade. Du som sender har ansvaret for at innholdet i sendingen er forsvarlig innpakket og lovlig å sende. Se hva som er forbudt å sende.
Anbefalt ytre emballasje
Bruk sterke konvolutter eller esker av papp, plast eller tre som ytre emballasje. Tungt innhold krever stiv og solid ytre emballasje. Fyll opp tomrom slik at innholdet ligger støtt og godt på plass.
Esker og boblekonvolutter fås kjøpt ved Postens salgssteder. Spesielt for skjøre ting må det brukes en stiv ytre emballasje. Bruk gjerne om igjen emballasje du har fra før.
Våre esker kommer i fire forskjellige størrelser:
- Mini 24 x 15,9 x 6 cm
- Liten 33,2 x 24,6 x 6,5 cm
- Stor 50 x 30 x 20 cm
- Eske Norgespakke™ 0-5 kg 35 x 25 x 12 cm
Se prisliste. Du kan også kjøpe esker i nettbutikken vår.
Anbefalt indre emballasje
Skjøre ting må på alle kanter være omgitt av støtdempende materiale, slik at dette kan fange opp trykk og støt.
Du kan benytte:
- Bølgepapp
- Bobleplast
- Sammenkrøllede aviser, papir
- Treull eller annet materiale
Flytende innhold eller pulver
Dette må pakkes spesielt godt. Innholdet må være fylt på tette beholdere av metall, glass eller plast og være godt lukket. Beholderne må på alle kanter være omgitt av absorberende og støtdempende materiale som kan suge opp eventuell fuktighet.
Mykt innhold
Bruk et indre beskyttende omslag. Det kan brukes flere lag bølgepapp eller sterkt papir som legges stramt rundt innholdet.
Biologiske preparater
For biologiske preparater gjelder egne regler. Se de spesielle reglene for også insekter, våpen, litium-batterier, tørris, væske, radioaktivt materiale, brannslukkere og magneter.
Tungt innhold
Vær oppmerksom på at bøker, papirer og dokumenter ofte er tyngre enn du tror. Benyttes konvolutter til innpakking, må disse enten være polstrede eller ha trådforsterkning. Er innholdet tungt, bør det buntes først og legges i en eske.
PC-er
PC-er er skjøre gjenstander og trenger ekstra god emballering. Vi anbefaler at løse deler (slik som hovedkort, skjermkort og vifter) demonteres og emballeres individuelt i en egen eske før det samlet kan sendes. Er det ikke mulig å demontere, anbefaler vi å benytte en form for støttende beskyttelse på innsiden av PC-en som hindrer bevegelse i utsatte PC-deler. Trekk gjerne ett til to lag med bobleplast rundt hele PC-en før den settes i en stiv eske. Fyll alle åpne rom i esken med avispapir eller bobleplast for å hindre bevegelse av PC-en i esken.
Uten emballasje
Ting som tåler det, kan unntaksvis mottas uten emballasje. Da må det beregnes et ekstra pristillegg.
Frakt kan kjøpes online eller på Posten
Gjenbruk av emballasje
Pakken du sender trenger slett ikke å ha ny innpakning. Å gjenbruke ressurser er noe av det mest miljøvennlige du kan gjøre, og en viktig del av en sirkulær økonomi. Ved å bruke emballasje du allerede har liggende, blir det i tillegg enda enklere og rimeligere å sende pakken av gårde.