11. april 2019 – Gustav Vigeland 150 år
Gustav Vigelands talent for både tegning og treskjæring ble oppdaget tidlig. De eldste arbeidene som er bevart, er akantusmønster og dragehoder som han skar ut da han var mellom ti og tolv år.
Høsten 1888 dro Vigeland til Kristiania og forsøkte å leve som treskjærer. Det var ikke lett. En morgen da han hadde sovet utendørs, tok han mot til seg og ba billedhoggeren Brynjulf Bergslien om hjelp. Bergslien ble imponert av Vigelands tegninger og kontaktet kunsthistorikeren Lorentz Dietrichson. Sammen med flere andre bidro Dietrichson med penger slik at han kunne fortsette på tegneskolen. Bergslien underviste også selv.
20 år gammel debuterte Vigeland med den klassisk inspirerte skulpturgruppen Hagar og Ismael på Statens Kunstutstilling. Flere stipend de neste årene gjorde at han kunne utdanne seg i København og dra på studiereiser. I Paris traff han billedhoggeren Auguste Rodin, som inspirerte ham til å ta i bruk erotiske motiver.
Rundt år 1900 hadde Vigeland skapt seg et navn, og da Nobels fredspris ble delt ut i 1902, var det Vigeland som utformet fredsprismedaljen.
Han vant også den prestisje- fylte konkurransen om å lage en statue av matematikeren Niels Henrik Abel. Den storslagne fontenen var det første verket i skulpturanlegget. Nå består Frognerparken av 214 skulpturer i bronse og granitt, alle formgitt av Gustav Vigeland.
Fakta
NK 2002-2003
Verdier og motiv: Europa: «Sinnataggen» Verden: «Kyss»
Kunstner: Kristin Slotterøy
Trykkmetode: Offset
Trykkeri: Cartor Security Printing, Frankrike