17. september 2020 Forskning, innovasjon, teknologi
Hjernens GPS
Hvordan finner vi fram fra ett sted til et annet, og hvordan vet vi hvor vi er? Det er koblinger i hjernen som setter oss i stand til det, og det har tatt lang tid å forstå noe så essensielt.
Edvard og May-Brit Moser avdekket ved eksperimenter med rotter hva som egentlig skjer. De oppdaget celler i en del av hjernen som hjelper oss til å forstå posisjonen vår i et rom eller landskap og altså hvor vi befinner oss.
For sitt arbeid ble Moser og Moser i 2014 belønnet med nobelprisen i fysiologi eller medisin. Som svært dyktige forskere med gode prosjektideer har forskningskollegene Moser oppnådd viktig støtte og finansiering fra kilder som Forskningsrådet og Det europeiske forskningsrådet ERC.
Kavli Institute for Systems Neuroscience, grunnlagt av Moser og Moser, er anerkjent blant de fremste på denne typen forskning internasjonalt og tiltrekker seg dermed også toppforskere fra hele verden. Det har stor betydning ikke bare for forskningen, men også for rekruttering og utdanning av unge talenter fra hele verden til dette forskningsfeltet.
Ultralydteknologi for hjertet
Kombinasjonen av to ulike fagfelt, ingeniørkunnskap og medisin, har brakt fram en ultralydmetode og -teknologi som er uunnværlig i dag. Ultralyd er en høyfrekvent lyd som ikke kan høres av mennesker.
Ultralydapparatet blir brukt diagnostisk til å måle hastigheten av blodstrømmen i store blodkar og i hjertet (ekkokardiografi). Det gjør hjerteundersøkelser enklere og gir sikrere diagnoser. Teknologien som brukes til diagnostisering av hjerte-/karsykdommer, og som blir brukt av leger og kirurger verden over, ble utviklet av norske forskere i Trondheim.
En av utfordringene forskermiljøet stod overfor, var at det skortet på både utstyr og ressurser til forskningen. Det skulle en industriell partner til for å ta teknologien videre, og Horten-firmaet Vingmed kom inn som samarbeidspartner. Uten dem hadde teknologien antakelig ikke blitt utviklet videre i Norge. GE Vingmed Ultrasound, som er dagens navn på firmaet, er verdensledende på utstyr for hjerteundersøkelse med ultralyd.
Posten gratulerer Edvard og May-Britt Moser - se pressemelding
Se video med lansering hos GE Vingmed Ultrasound
Ved å skanne QR-koden på frimerkene kommer du til en nettside hos Forskningsrådet hvor temaet og forskningen bak er forklart, eller du kan klikke her for å lese om dette på Forskningsrådets nettside.
Fakta
- Nummer: NK 2037-38
- Motiv:Hjerneforskning, ultralydteknologi for hjerteundersøkelser
- Designer: Enzo Finger
- Verdi: Kr 17 x 2 (innland 20g)
- Utgitt i: Hefte à 10 frimerker
- Opplag: 615 000 av hvert frimerke
- Trykk: Offset fra Joh. Enschedé Security Print, Nederland