Utgivelse 19. mars 2020: Forfatterjubileer
En av dem, Jens Bjørneboe, var en forfatter med stor produksjon og sterkt samfunnsengasjement. I diktning og sakprosa gikk Bjørneboe blant annet til angrep på skolevesen, rettsvesen og fengselsvesen.
Flere av bøkene hans er mer eller mindre preget av antroposofisk tankegang. Fortsatt er Bjørneboe en av de mest populære norske forfatterne blant unge lesere. Han utstrålte en voldsom energi og vilje til å stille kritiske spørsmål.
Anne-Cath. Vestly fikk sin debut i bokform med «Ole Aleksander Filibom-bom-bom» i 1953. Dermed var et av norsk barnelitteraturs
mest produktive og populære forfatterskap etablert. Forfatteren brøt norsk småbarnslitteraturs sterke tradisjon for barneskildringer i trygge og landlige omgivelser.
Knerten gratuleres med frimerke og filmpremiere. Les nyheten her
Med Ole Aleksander fikk norske barn en bygutt å identifisere seg med, omgitt av byens hverdagsliv, gatetrafikk, butikker og høyhus med heis.
Kjell Aukrust er regnet som en av landets mest folkekjære kunstnere. Han var karikaturtegner, illustratør og forfatter – og er kanskje særlig kjent for sine Flåklypa-historier med oppdiktede bygdeoriginaler.
Aukrust vokste opp på Alvdal, og som 16-åring ble han tatt opp ved Kunst- og håndverksskolen i Oslo.
Med humoristisk og treffende stil skildret han i tekst og tegninger sin barndoms bygdemiljø i debutboka «Simen» (1958) og i «Bror min» (1960).
Fakta
- Forfatterjubileer
- NK 2025-2027
- 19. mars 2020
- Verdier og motiv: 20g innland: Kjell Aukrust og Reodor Felgen
- 50g innland: Anne-Cath Vestly og Knerten
- 27,00: Jens Bjørneboe og opprørt hav
- Kunstner: Egil Nyhus
- Trykk: Offset av Joh. Enschedé Security Print
Abonnementsleveranse 17. april