Hvordan Posten skal løse fremtidens leveringer? Det forsker avdelingen for fremtidsteknologi på. I jakten på svarene tester de 3D-printing, VR-teknologi og fjernstyrte roboter.
– Det er utrolig hvor raskt verden beveger seg rundt oss, og det kan oppleves kaotisk og nesten umulig å følge med. Derfor skal vi gjøre praktisk utprøving og formidling av teknologi for å skape kunnskap, interesse og engasjement hos alle våre kollegaer, forteller Sven Richard Magerøy Tønnessen.
Han er leder av avdelingen for fremtidsteknologi, som ble opprettet i Posten i 2021. Formålet med avdelingen er å gjøre Posten forberedt på fremtiden, og å skape den tryggheten som trengs for å ta i bruk ny teknologi tidlig.
Tester 3D-printing, VR-teknologi og roboter
I løpet av de siste månedene har Sven Richard og kollegene utforsket spennende og varierte saker som:
Hvordan 3D-printing kan skape verdi i Posten
Hvordan man kan utvikle applikasjoner og tjenester uten å bruke kodespråk
Om man kan gjennomføre omvisninger på terminaler og hybride møter via en fjernstyrt kommunikasjonsrobot
Og om virtuell virkelighet (VR) kan effektivisere arbeidet.
I disse dager eksperimenteres det også med selvkjørende roboter til siste del av leveransene, altså leveringen ut til kundene.
Gjennom prosjektene gjør de seg kjent med teknologien, for deretter å spre læringen videre til alle kolleger i Posten og Bring.
– Ikke en gjeng med teknologer
En vesentlig detalj med avdelingen for fremtidsteknologi er at den faktisk ikke består av bare teknologer. Sven Richards team har erfaringer som sjåfør i Posten, robotingeniør, forsker, samfunnsviter, jus- og GDPR-ekspert, og kunstner, blant annet.
– Jobben vår er å lære selv og lære opp folk med ulike bakgrunner, derfor er det viktig at vi har ulike bakgrunner selv, forteller Sven Richard Magerøy Tønnessen. Dette er et team med teknisk kompetanse, evne til å lytte og rådgi, til å kommunisere og inspirere.
Vil inspirere og lære bort
For å inspirere og lære kollegaer om teknologi, har Fremtidsteknologi allerede begynt arbeidet med å vise frem hva som finnes og hvordan teknologien kan skape verdi.
– Uten teknisk bakgrunn er min erfaring er at det er enklere å forstå teknologi hvis jeg får se og teste den på nært hold, og det tror jeg flere i konsernet også vil oppleve, forteller Kristine Løvflaten Koslung.
Hun begynte i stillingen som fremtidsrådgiver i november 2021, er utdannet journalist, har en master i innovasjon og entreprenørskap, og har tidligere jobbet med start-ups og forskningsmiljøer som utvikler romteknologi.